Chong Shi

Broučí čaj - excelentní specialita pro milovníky silných zážitků!

  • Výrobce: seraf
50 g

350 Kč

100 g

630 Kč

250 g

1 490 Kč


Chong Shi


Speciální čínský tmavý čaj Hei Cha z provincie Guanxi tvořený malými granulkami.
Tento čaj je vytvořen speciálním postupem za pomoci malých hmyzáků, které jsou nalákány na čajové lístky.
Bambusový koš s čajovými lístky se spolu s hmyzem (Aglossa dimidiata) uzavře a až jej po nějakém čase otevřeme, získáme exelentní čaj, který lze bez váhání označit jako "Nejpuerhovatější Puerh".


Popis čaje, a jeho chuti a vůní:


Sklizeň a původ: Bancha se sklízí ze stejných keříků jako sencha, avšak později. Čaj je tedy o něco nižší kvality než sencha. Navíc u něj neprobíhá tak kvalitní třídění listu.Naše Bancha byla sklízena v 2. sklizni červnu, tedy nese název Nibancha (druhá Bancha) v oblasti Shizuoka.

List: Drobný a pravidelný lesklý list je středně až tmavě zelené barvy s velkým podílem světle žlutozelených řapíků. V jeho tajemné vůni rozpoznáte sladké trávové a balzamické tóny. Vylouhovaný list voní po sušených bylinách a sladké otavě.


Nálev: Barva nálevu je čirá a jasně žlutozelená. V jeho nasládlé vůni ucítíte čerstvě posečenou trávu i ovocné tóny. Chuť je svěží, kulatá (nebo místo toho dát lehká či jemná?) a lehce nasládlá. Objevíte v ní sladké trávové až ovocné tóny, ve kterých rozpoznáte především zralé mango. Dochuť je dlouhá, hřejivá a mírně trávová.


Kulinářské doporučení


Čaj je velmi vhodný k popíjení samostatně, je velmi povzbuzující a energický, přitom s nižším obsahem kofeinu, a díky tomu je ideální i k odpolednímu, nebo večernímu popracovnímu posezení a relaxaci.


Pokud budete hledat spojení s pokrmy, doporučujeme zkusit především spolu se sladkými jídly nebo rybami připravenými na přírodní způsob.
Naprosto dokonalý čaj k pojídání Matcha sladkostí.


Historie


Chong Shi cha (insect feces tea) has a long history, there are many opinions about its origin. Chong Shi cha is popular with the overseas Chinese of Southeast Asia, Hongkong and Macao, because of its peculiar characteristics and lots of healthy functions. Early Qing dynasty, Chong Shi cha was identified as articles of tribute.


This 5 years aged Chong Shi cha was made by the Yi people from Mabian county where the elevation is about 800 ~ 1200 metres. The quality is particularly good. Local people put Lao Ying Cha (Litsea coreana Levl.var) leaves into a bamboo basket and sprinkle it by the water from washed rice to lure insects (Aglossa dimidiata) which lay eggs, after some months larvae eat the leaves and leaving the droppings there. People take droppings out and dry them in the sun, then fry the droppings together with tea and honey in the iron pan for 20 minutes so that the final insect feces tea is ready for drinking. Many people might think it\\\'s dirty and disgusting, but it really isn´t so. It has a special scent and sweet taste similar to the Lao Ying Cha - cool sensation in a throat. No unpleasant odors.


According to the laboratory data,in the Chong Shi cha sample is actually non-toxic level at least. Folk long-term drinking proof that Chong Shi cha has a variety of health care function to the human body.


Japonsko je zemí s dlouhou čajovou tradicí, která se datuje už od 9. st. n. l.
Tradice pěstování, výroby a popíjení čajů přišla z Číny, ale od jisté doby vytvořili japonci svébytnou kulturu čaje.
Vyrábí se zde téměř výhradně zelené čaje. Oproti čínským zeleným čajům, které jsou zpracovávány pomocí suchého tepla, se v japonských čajích zastavuje oxidace spařením horkou parou.
Obsahují také trochu jiné chemické látky, které způsobují charakteristické aroma japonských čajů a díky nimž je třeba je zalévat vodou nižších teplot. Ustálený způsob výroby a to, že většina plantáží je osázena jedním druhem čajovníku (kultivar Yakubito) přispívá k tomu, že japonské čaje nejsou příliš variabilní.
Z běžného pohledu se rozlišují se tři úrovně, nebo třídy japonských čajů.
Bancha, spíše základní čaj pro běžné pití s velkým listem a sladší chutí,
Sencha, která je nejširší skupinou a kvalitou je spíše vyšší, až velmi špičková a nejceněnějším čajem je Gjokuro.
Kukicha se řadí k japonským specialitám. Pro její výrobou se používají řapíky lístků určených pro čaj Sencha a Gyokuro a lístky z různě kvalitních čajů Sencha. V tomto případě velice kvalitní.
To dává čaji pestrou barvu a specifickou lehkost.


Japonskou zvláštností je pak pěstování čaje po určitou dobu před sklizní ve stínu. Speciální sítě „kabusé“ natažené přes rostliny dají proniknout jen omezenému množství slunečních paprsků. Tím se částečně navodí podmínky, ve kterých rostli divoký čajovník. Díky tomu se v čaji rozvine více učiných látek a specifické aroma.


Trvanlivost


Bancha je čaj střední trvanlivosti. Doporučujeme spotřebovat do dvou až tří let od zakoupení. Obecně všechny japonské čaje nejsou vhodné pro delší skladování. Jsou velmi svěží a obsahují hodně energie, avšak zhruba po roce se jejich svěžest a kvalita snižují a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.


Jak si čaj připravíte


Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 3–4 gramů čaje (necelá jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90°C a nechte louhovat ideálně 1 minutu. Takto lze připravit až čtyři nálevy.



0,00 Kč , 0 Položek
přihlásit se