Bancha

Tradiční japonský zelený čaj sbíraný z větších lístků

  • Výrobce: seraf
50 g

100 Kč

100 g

180 Kč

250 g

400 Kč


Bancha


Japonský zelený čaj s větším, sytě zeleným listem.
U japonských čajů vyšší kvality se řapíky odstraňují, a čajový list je zpracováván bez nich. (Kvůli vyšší energii, která je v lístcích obsažena), ale u čajů střední třídy jako jakým je Bancha se zpracovává celý list a s řapíkem.
Bancha bývá někdy zaměňována za čaj Hojicha, který je ale vzhledově i chuťověvelmi odlišný. Hojicha je buď čistě opražená kukicha, nebo 100% opražený řapíky, nebo i opražená Bancha.


Sklizeň a původ


Bancha se sklízí ze stejných keříků jako sencha, avšak později. Čaj je tedy o něco nižší kvality než sencha. Navíc u něj neprobíhá tak kvalitní třídění listu.Naše Bancha byla sklízena v 2. sklizni červnu, tedy nese název Nibancha (druhá Bancha) v oblasti Shizuoka.


 


List


Drobný a pravidelný lesklý list je středně až tmavě zelené barvy s velkým podílem světle žlutozelených řapíků. V jeho tajemné vůni rozpoznáte sladké trávové a balzamické tóny. Vylouhovaný list voní po sušených bylinách a sladké otavě.


Nálev


Barva nálevu je čirá a jasně žlutozelená. V jeho nasládlé vůni ucítíte čerstvě posečenou trávu i ovocné tóny. Chuť je svěží, kulatá (nebo místo toho dát lehká či jemná?) a lehce nasládlá. Objevíte v ní sladké trávové až ovocné tóny, ve kterých rozpoznáte především zralé mango. Dochuť je dlouhá, hřejivá a mírně trávová.


Kulinářské doporučení


Čaj je velmi vhodný k popíjení samostatně, je velmi povzbuzující a energický, přitom s nižším obsahem kofeinu, a díky tomu je ideální i k odpolednímu, nebo večernímu popracovnímu posezení a relaxaci.


Pokud budete hledat spojení s pokrmy, doporučujeme zkusit především spolu se sladkými jídly nebo rybami připravenými na přírodní způsob.
Naprosto dokonalý čaj k pojídání Matcha sladkostí.


Historie


Japonsko je zemí s dlouhou čajovou tradicí, která se datuje už od 9. st. n. l.
Tradice pěstování, výroby a popíjení čajů přišla z Číny, ale od jisté doby vytvořili japonci svébytnou kulturu čaje.
Vyrábí se zde téměř výhradně zelené čaje. Oproti čínským zeleným čajům, které jsou zpracovávány pomocí suchého tepla, se v japonských čajích zastavuje oxidace spařením horkou parou.
Obsahují také trochu jiné chemické látky, které způsobují charakteristické aroma japonských čajů a díky nimž je třeba je zalévat vodou nižších teplot. Ustálený způsob výroby a to, že většina plantáží je osázena jedním druhem čajovníku (kultivar Yakubito) přispívá k tomu, že japonské čaje nejsou příliš variabilní.
Z běžného pohledu se rozlišují se tři úrovně, nebo třídy japonských čajů.
Bancha, spíše základní čaj pro běžné pití s velkým listem a sladší chutí,
Sencha, která je nejširší skupinou a kvalitou je spíše vyšší, až velmi špičková a nejceněnějším čajem je Gjokuro.
Kukicha se řadí k japonským specialitám. Pro její výrobou se používají řapíky lístků určených pro čaj Sencha a Gyokuro a lístky z různě kvalitních čajů Sencha. V tomto případě velice kvalitní.
To dává čaji pestrou barvu a specifickou lehkost.


Japonskou zvláštností je pak pěstování čaje po určitou dobu před sklizní ve stínu. Speciální sítě „kabusé“ natažené přes rostliny dají proniknout jen omezenému množství slunečních paprsků. Tím se částečně navodí podmínky, ve kterých rostli divoký čajovník. Díky tomu se v čaji rozvine více učiných látek a specifické aroma.


Trvanlivost


Bancha je čaj střední trvanlivosti. Doporučujeme spotřebovat do dvou až tří let od zakoupení. Obecně všechny japonské čaje nejsou vhodné pro delší skladování. Jsou velmi svěží a obsahují hodně energie, avšak zhruba po roce se jejich svěžest a kvalita snižují a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.


Jak si čaj připravíte


Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70-80°C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze připravit dva nálevy.



0,00 Kč , 0 Položek
přihlásit se